Openbare AED's

Bij een hartstilstand is de kans op overleven het grootst als je binnen 6 minuten start met reanimeren en een AED inzet. Dit is nu in Alblasserdam mogelijk! Door de samenwerking van verschillende partijen en het Ondernemersfonds is het grondgebied van Alblasserdam volledig gedekt met openbare AED’s.

 

Samen maken we Alblasserdam Hartveiliger!

 

De Nederlandse Hartstichting roept landelijk op tot het plaatsen van AED’s in de openbare ruimte. Vorig jaar telden Nederland nog 18.000 defibrillators, inmiddels zijn dat er al 25.000. Toch blijken dat er nog niet voldoende te zijn voor een volledige dekking. Dit werd onlangs gemeld door het RTL Nieuws. Er is een groot verschil te zien tussen de verschillende gemeentes in het land. Volgens de Hartstichting zijn er landelijk nog 5.000 AED’s nodig om de kans op overleving bij een hartstilstand te verhogen. Die kansen zijn volgens de Hartstichting vele malen hoger als er een AED in de buurt is die aangemeld is bij het oproepsysteem HartslagNu.

 

AED Alblasserdam

 

In 2019 is in Alblasserdam een initiatief gestart voor het plaatsen van openbare AED’s. Verschillende burgerinitiatieven, instanties, ondernemers en gemeente hebben AED’s aangeschaft en geïnstalleerd. Een aantal van de buitenkasten en AED’s is gefinancierd door het Ondernemersfonds. Ook heeft het Ondernemersfonds ondernemers en instanties opgeroepen om hun AED’s buiten te plaatsen.

In juni 2020 is met het plaatsen van de laatste AED’s op de Plantageweg bij Besems Verzekeringen & Hypotheken bv, in het buitengebied bij Biokaas Kinderdijk en bij de aula van de begraafplaats Oude Torenbrug dit project succesvol afgerond.

 

Inmiddels is er in het voorjaar van 2020 al succesvol gebruik gemaakt van een openbare AED in Alblasserdam. Het is een project waar alle partijen met recht trots op mogen zijn!

Bij de oprichting van het Ondernemersfonds is de hoop en wens uitgesproken dat ondernemers elkaar meer zullen vinden voor gezamenlijke initiatieven. De levering en installatie van de AED’s is hier een prachtig voorbeeld van!

 

ondernemersfonds-alblasserdam-2020-aed

 

Hoe werkt het systeem met de AED’s?

Bij een hartstilstand moeten omstanders zo snel mogelijk 112 bellen. De meldkamer stuurt dan direct een ambulance op pad. Het reanimatie oproepsysteem HartslagNu stuurt direct burgerhulpverleners in de buurt een bericht om het slachtoffer te helpen. De meldkamer en de burgerhulpverleners weten ook waar de dichtstbijzijnde AED hangt. De kast van de AED is te openen met een pincode die een burgerhulpverlener ontvangt van de meldkamer. Men kan dan binnen de eerste belangrijke 6 minuten alvast starten met reanimeren van het slachtoffer voordat de hulpdiensten aanwezig zijn. 

 

Overzicht AED's Alblasserdam

overzicht van geplaatste AED's in Alblasserdam

 

Paul Kooper, een van de vrijwilligers die zich voor het project heeft ingezet: "Iedere AED kan een gebied van 500 meter voorzien. In Alblasserdam zijn totaal 37 AED’s buiten geplaatst en dus dag en nacht bereikbaar." Het is niet alleen zo dat er nieuwe AED’s zijn aangeschaft en geplaatst, ook zijn er locaties waar de AED's van binnen naar buiten verplaatst zijn. Hiervoor zijn dan speciale buitenkasten nodig zodat de AED’s veilig, zichtbaar en droog hangen.

 

Wil je in actie komen als Burgerhulpverlener? Meld je dan aan via de website: https://www.hartstichting.nl/reanimatie/word-burgerhulpverlener

 

Samen maken we Alblasserdam Hartveiliger!