Kunst in Alblasserdam

Het Ondernemersfonds Alblasserdam is er niet alleen voor financiering van praktische zaken. Dit blijkt vorige maand maar weer eens. Op 19 december 2020 is het gedicht ‘Binnenvaart’ van Monica Boschman onthuld, welke mede gefinancierd is door het Ondernemersfonds.

Lionsclub

In 2002 is de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh gestart met het plaatsen van gedichten in en over het landschap van de Alblasserwaard, met de projectnamen “Dichter bij de Polder” en “De Gouden Rand”. Onze regio heeft uiteraard een rijke maritieme historie. Landelijk bekende dichters wordt gevraagd om een van de plekken waar deze maritieme geschiedenis is geschreven, te vatten in poëzie. Deze gedichten worden vervolgens in brons gegoten en op locaties geplaatst langs het bijzondere dijklint van Alblasserdam tot Boven-Hardinxveld, zodat iedereen hiervan kan genieten. Alle gedichten zijn met elkaar verbonden door routenetwerken, waardoor verschillende wandel- en fietsroutes samengesteld kunnen worden. Deze gedichten worden met ondersteuning van subsidies en sponsoren gerealiseerd.

 

 

Financiering vanuit trekkingsgebied

Voor de realisatie van drie gedichten heeft de Lionsclub zich gericht tot de ondernemers langs de dijk in Alblasserdam. Deze ondernemers zijn verenigd in het trekkingsgebied Oost- en West-Kinderdijk van het Ondernemersfonds en zij hebben aanspraak gemaakt op hun budget binnen dit fonds. Hiermee is de financiering georganiseerd en dragen zij bij aan een project waarmee cultuur, historie en natuur in onze mooie omgeving aandacht krijgt.

 

 

Gedichten

Het gedicht genaamd ‘Binnenvaart’ is geplaatst langs de dijk ter hoogte van Constructiebedrijf Jonker aan de West-Kinderdijk. Deze plek is niet toevallig gekozen. Fa. A. Jonker Constructiebedrijf is in 1812 namelijk begonnen als scheepswerf en verricht nog steeds, inmiddels onder leiding van Ronald Jonker (ook te zien op de video van de onthulling), constructiewerkzaamheden aan schepen.

Met dit gedicht zijn er inmiddels 24 gedichten geplaatst op markante, maritieme locaties langs de Noord en Merwede. Eerder is via het Ondernemersfonds bijgedragen aan het gedicht ‘Brug over de Noord’, welke is onthuld op zaterdag 9 november 2019 door burgemeester Paans. Medio 2021 zal het derde gedicht gerealiseerd worden.

 

Virtuele onthulling

Door de coronacrisis was het niet mogelijk een fysieke onthulling met groot gezelschap te organiseren. De commissie Kunst en Cultuur van de Lionsclub Alblasserwaard Souburgh heeft daarom een bijzondere virtuele manier van onthullen bedacht. 

 

Via onderstaand link kunt u de virtuele onthulling terugzien.

 

Het gedicht

Binnenvaart

Staal en water buigen voor elkaar.
De boeggolf en het uitdeinen
een wals in driekwartsmaat.

Dacht de nageljongen op de werf
– dertig cent per uur, tien uur per dag –
aan zijn meisje, de schepping nabij?

Zijn spierkracht leeft in de buik
van het schip. Haar naam
gespeld op staal.

 

Over de dichter

Monica Boschman (1965) is dichter, journalist en schrijfdocent. Zij omschrijft zichzelf graag als volgt: “Ik ben graag ‘het antwoord’ door vragen te stellen en te prikkelen. Niet door te vertellen hoe het moet. Mijn motto daarbij: wat al gedicht is, kan weer open.” Zij schrijft gedichten, boeken en andere teksten. Ook geeft zij communicatie- en schrijfcursussen. Haar missie: de kern vangen in woorden.

 

 

Foto's: Stills uit de video